- Wandelen en fietsen in Spanje: tips en praktische info - 14 maart 2020
- Oostenrijk: mooie wandelroutes en wandelgebieden - 14 februari 2020
- Wandelen op de Canarische Eilanden - 3 januari 2020
Goed materiaal is het halve werk. Heb je nog nooit gewandeld in de bergen? Probeer het eerst eens uit, zonder meteen een vermogen uit te geven aan prachtige maar peperdure artikelen.
Bergwandelschoenen
Een belangrijke, veelal eerste aanschaf is de bergwandelschoen. Ga naar een goede buitensportzaak en laat je informeren over het nut van een goede zool en een goed om de enkel sluitende schoen. Kies de schoen uit de juiste categorie: onder A vallen de lichte wandelschoenen, onder D de zware schoenen voor alpiene tochten op bijvoorbeeld de gletsjer. Neem de tijd om te passen en te vergelijken. Voor meer tips: zie de pagina Wandelschoenen.
Rugzak
Voor een dagtocht volstaat een dagrugzak met een inhoud van 35-40 liter. Koop geen te kleine rugzak, want er moet altijd meer mee dan je denkt: eten/drinken, een regenjas, camera, kaarten en wandelgidsjes. En als het warm wordt, moet ook de trui er nog in die je ’s ochtends aan had.
Wie een trekking maakt, heeft uiteraard een grotere rugzak nodig. Met een huttentocht is een inhoud van 45-55 liter voldoende. Bij een kampeertrektocht is dat 60-70 liter. Mannen dragen meestal een grotere zak dan vrouwen.
Koop een rugzak die ook weer niet té groot is. De ervaring leert dat de zak altijd wordt volgestouwd. En dat moet je onderweg bezuren. Maak vooraf een goede selectie van wat wel en niet mee moet worden genomen. Voor meer tips: zie de pagina Rugzakken.
Kleding
- Draag een ruim zittende broek waarin je je goed kunt bewegen, bij voorkeur van een sneldrogende stof.
- Jas: goretex staat bekend vanwege zijn ademende werking. Transpiratievocht wordt door deze stof naar buiten afgevoerd, terwijl regendruppels niet naar binnen kunnen dringen. Koop zo’n dure goretexjas alleen wanneer je deze regelmatig zult gebruiken.
- Regenkleding: het dragen van een poncho in de bergen is niet handig. Je ziet niet waar je loopt en hij flappert storend in de wind. Een regenjas en -broek zijn praktischer.
- Het zogeheten ‘drielagen-systeem’ beschermt tegen koude. Bovendien kan eenvoudig een laagje worden uitgetrokken wanneer het warmer wordt. Het eerste laagje zit direct op de huid: een hemdje dat transpiratievocht afgeeft aan een volgende laag. Zo blijft de rug altijd droog. De tweede laag bestaat uit een isolerende tussenlaag. Afhankelijk van het klimaat en het seizoen is dat een shirt, bloes of fleece. De derde, buitenste laag – bij voorkeur wind- en waterdicht – is de (goretex)jas en/of regenkleding.
- Last but not least: je zult niet de eerste of laatste zijn die thuis bij het inpakken de muts, wanten en sjaal vergeet. Ze zijn echt onmisbaar, want hoog in de bergen kan het gedurende het hele jaar door flink koud zijn.
Voor meer tips: zie de pagina Kleding.
Handige extra’s
- Wandelstokken geven extra steun, bijvoorbeeld bij het oversteken van een wildstromende beek. Het afzetten van stokken en voeten vereist wel een goede coördinatie, dus enige oefening is best wel handig.
- Een pickel geeft houvast in de sneeuw, indien op de juiste wijze gebruikt.
- In elke (dag)rugzak moet de EHBO-set standaard aanwezig zijn. Mét reddingsdeken – verkrijgbaar in elke buitensportzaak – die levensreddend kan zijn.
- Een goede zonnebril die UV-straling tegenhoudt, is een ‘must’. Het (zon)licht in de bergen is veel feller, vooral in de buurt van sneeuw.
- Neem de mobiele telefoon mee, maar bedenk dat er in de bergen niet overal bereik is!
Voor een algemene checklist (niet specifiek voor de bergen): zie de pagina Inpaklijst wandelvakanties (met/zonder rugzak).
Gastenboek
Top!