Deze pagina gaat specifiek over blaren op je voeten. Met dit soort type blaren hebben heel veel wandelaars te maken; van alle kwaaltjes en blessures komen ze het meest voor. Op deze pagina vind je tientallen tips wat je ertegen kunt doen. Aan de orde komen:
- blaren behandelen
- blaren voorkomen
- tips tijdens de wandeltocht
- instructiefilmpjes
De tips zijn stuk voor stuk ingezonden door bezoekers van Tweevoeter. Probeer wat tips uit en kijk wat voor jou werkt.
Blaren behandelen
Tijdens of na afloop van een wandeling merk je blaren op je voeten. Wat nu? Wel of niet doorprikken? Het standaardadvies: stel het doorprikken zo lang mogelijk uit. Maar uit eigen ervaring zeg ik: in sommige gevallen kan voorzichtig doorprikken de pijn enorm verlichten.
Blaren wel doorprikken
- Als je besluit wél door te prikken: was allereerst je voeten. Neem een schone naald of een blarenprikker en prik in de zijkant van de blaar. Prik daarbij zoveel mogelijk in de looprichting, dan loop je het achtergebleven of navolgende vocht er vanzelf uit. Eventueel kun je de naald vooraf verhitten (in de blauwe vlam, anders krijg je roet). Zorg dat je alleen de bovenhuid doorprikt en niet de onderliggende huid, anders gaat de blaar bloeden.
- Druk het vocht met een schone zakdoek of steriel gaasje door het gaatje uit de blaar. Er zijn wandelaars die gelijk het hele vel weghalen. Dit is wel riskant vanwege mogelijke infecties.
- Eventueel kun je nog betadine – of jodium, maar dat wordt nog maar weinig verkocht – aanbrengen ter ontsmetting. Sommige EHBO’ers doen er boeghemzalf op. Dat is een brandzalf, maar verzacht ook bij wandelblaren.
- Plak de blaar dakpansgewijs af met (liefst brede) leukoplast of sporttape. Geen gewone pleisters gebruiken! Met deze laag zorg je voor een tweede huid en gaat de blaar niet kapot.
Blaren niet doorprikken
- In plaats van doorprikken kun je de blaar gewoon met rust laten en afplakken. Bijvoorbeeld met Compeed, ovale pleisters die je over de blaar heen plakt. Eenmaal goed aangebracht kun je er nog dagen of zelfs meer dan een week mee doorlopen, totdat de blaar is verdwenen en er nieuwe huid onder zit.
Let wel: de meningen over Compeed zijn verdeeld. EHBO’ers zijn doorgaans niet blij met wandelaars die Compeed gebruiken. Behalve dat het vrij duur is, blijft het ook gemakkelijk plakken aan je wandelsokken. In het ergste geval kost je dat je sokken. Gelukkig is er wel een eenvoudige remedie: breng bovenop de Compeed-pleister nog extra leukoplast of sporttape aan.
Ook komt het voor dat de blaar onder de Compeed simpelweg niet verdwijnt, en alleen maar groter wordt. Gebruik in geen geval Compeed op opengeprikte blaren. De ellende is niet te overzien als je het er later weer af trekt. - Als je niet tevreden bent over Compeed, kun je Second Skin of Comfeel eens proberen. Deze zijn veel dunner en blijven minder plakken aan je sokken. Second Skin is met name geschikt bij open blaren. Het principe is hetzelfde: plak ‘m bovenop de blaar en laat ‘m verder rustig zitten, totdat de blaar genezen is.
- Sommige huidartsen schrijven zinkzalf voor. Daardoor droogt de blaar veel sneller in en is hetZelf heb ik weleens blaren onder op mijn voet, onder het eelt. lopen de volgende dag minder pijnlijk.
- Als je een blaar voelt aankomen of er al een hebt die nog niet zo groot is, dan kan Moerasspirea soelaas bieden. Kneus een blaadje van dit plantje, smeer het sap op de plek en wacht even tot het is ingetrokken. Niet op open blaren gebruiken. Het sap van de blaadjes zorgt ervoor dat de huid bijna meteen stugger wordt en dus meer kan hebben. Vaak zet de blaar dan niet door of trekt sneller weg. Moerasspirea groeit op drassig braakliggend land en bij moerassige slootkanten. Niet bij veeweilanden; omdat het giftig is voor koeien, wordt het daar vaak weggehaald.
- Bij erg slecht zittende wandelschoenen of bij onzorgvuldige behandeling van blaren kunnen bloedblaren ontstaan, die vaak erg pijnlijk kunnen zijn. Een bloedblaar behandel je op dezelfde manier als een gewone blaar.
Blaren onder je voet
- Heb je een blaar opgelopen onder op je voet? Lastig, maar ook hiervoor geldt: stel het doorprikken zo lang mogelijk uit. Maar als je na vandaag nog meerdere wandeldagen te gaan hebt, en het lopen op deze blaar simpelweg pijn doet, dan is er iets voor te zeggen om ‘m toch door te prikken.
- Vaak zit een blaar onder het eelt. Daar komt je moeilijk bij. Wat kan helpen, is je voet 10-15 minuten in warm (maar niet heet) water weken. Daarna is het een stuk gemakkelijker om met een naald door het eelt heen te prikken. Verder behandelen zoals hierboven aangegeven. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse zou ik dit trouwens niet zelf doen, maar ermee naar een EHBO-post gaan.
Blaren voorkomen
Het voorkómen van voetblaren begint al ver voor de wandeltocht of wandelvakantie.
Loop regelmatig!
- Dat is de enige manier waarop je voeten aan je schoenen kunnen wennen. Lange afstanden zijn niet noodzakelijk – sterker nog: spartaanse trainingsschema’s kunnen blaren zelfs bevorderen, doordat je voeten niet genoeg tijd krijgen om te herstellen. Regelmaat is dus belangrijker dan lange afstanden.
Goede wandelschoenen
- Zorg voor goede en goed passende wandelschoenen. Niet zelden verdwijnen blaren door nieuwe schoenen te kopen bij een goede buitensportwinkel met ervaren medewerkers. De schoenen moeten voldoende steun bieden en voorkomen dat je voeten schuiven – een belangrijke oorzaak van blaren – maar tegelijkertijd moeten je tenen voldoende bewegingsruimte houden.
- Ook het materiaal is van belang. Zo ademen leren schoenen beter dan kunststof (helaas voor vegetariërs), wat vooral tijdens warm weer te merken is. Een ander nadeel van kunststof schoenen is dat ze veel minder naar je voeten gaan staan. Koop daarom nooit kunststof schoenen als ze niet meteen perfect zitten. Zie verder de pagina Wandelschoenen.
Goede wandelsokken
- Koop goede, naadloze wandelsokken.
Inlegzolen?
- In sommige gevallen kunnen inlegzolen blaargevoelige plaatsen ontlasten. Je hebt ze in soorten en maten. Koop inlegzolen niet op goed geluk, maar laat je adviseren in een goede buitensportzaak. Slechte inlegzolen kunnen het probleem zelfs verergeren.
Voetverzorging tegen blaren
- Smeer vanaf vier weken voor een langere trektocht dagelijks je voeten in met speciale zalfjes. Voorbeelden: kamferspiritus, GehWohl, GehFit (voetbalsem van Edelrid). Hierdoor wordt de voethuid wat stugger en minder blaargevoelig.
- Was je voeten alleen met koud water en zónder zeep. Anders wordt de huid zachter.
- Eelt is goed, maar een teveel kan ook weer blaren veroorzaken. Overmatig eelt kun je eventueel laten weghalen door een pedicure.
Tips tijdens de wandeltocht
Preventief afplakken
- Gevoelige plaatsen kun je vlak voor een wandeling preventief afplakken met leukoplast of sporttape.
Leukoplast is goedkoper en vormt zich wat gemakkelijker naar de voet, maar de lijm gaat vaak in de sokken zitten.
Sporttape laat minder lijmresten na en levert door zijn stugheid meer bescherming, maar is weer wat duurder. - Let op dat er bij het afplakken – vooral van tenen – geen ribbels ontstaan, want die kunnen juist weer blaren veroorzaken. Eventueel kun je een nagelschaartje gebruiken om inkepingen te maken in de tape.
- Blijft de tape steeds plakken aan je sokken? Gebruik het volgende foefje: wrijf wat talkpoeder over de tape. Daardoor wordt deze gladder en minder plakkerig.
- Sommige bezoekers van deze site gebruiken geen tape, maar Second Skin of Compeed om preventief te plakken. Persoonlijk zou ik dat afraden. Deze producten zijn namelijk vooral bedoeld als je al blaren hebt. Preventief gebruik kan weliswaar in bepaalde gevallen soelaas bieden, maar minstens zo vaak werkt het juist averechts.
- Een ander alternatief voor sporttape zijn hechtpleisters, bijvoorbeeld Fixomull en Omnipor.
- In plaats van afplakken kun je je voeten behandelen met diverse poeders en zalfjes, bijvoorbeeld:
- Gehwohl (voetcreme, verkrijgbaar bij drogist)
- vaseline of uierzalf (de huid wordt hierdoor gladder, maar minder week, doordat het vet vocht tegenhoudt)
- talkpoeder (eventueel na de middagstop herhalen, maar gebruik hiervan niet te veel, anders kunnen de klonters juist blaarvorming bevorderen)
- prep (een niet-vette menthol-creme, “de ideale huidbescherming sinds 1866”)
Wat het beste voor je werkt, is een kwestie van gewoon uitproberen.
Extra lagen
- Wie niet van poeders en zalfjes houdt, kan het volgende eens proberen: trek twee paar pantykousjes over elkaar aan en daarna je gewone wandelsokken. Het eerste paar kousen zou zich aan de voet hechten en het tweede paar schuift vrijelijk tussen het eerste paar kousjes en de sokken. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar het lijkt het proberen waard.
Onderweg
- Tijdens de middagstop: trek je schoenen en sokken even uit. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen. Eventueel kun je daarna je sokken verwisselen en/of binnenstebuiten dragen. Of nog beter: neem een extra paar sokken mee.
- Krijg je tijdens het wandelen last van brandende voeten? Je kunt ze verkoelen met kamferspiritus of gewoon met bier. Wel jammer van het bier natuurlijk!
Na de wandeling
- Na de wandeling: direct schoenen en sokken uit. Als er een beekje in de buurt is, is het heerlijk om er met je voeten in te gaan staan. Het koude water maakt de voethuid minder zacht. Let wel: dit is dus alleen om blaren te voorkomen – als je ze al hebt, loop je zo de kans een infectie op te lopen en het alleen maar erger te maken.
EHBO-app
Handig als je onderweg bent: dankzij de EHBO-app van het Rode Kruis weet je altijd wat je moet doen in geval van blaren of andere problemen. De app werkt ook als je geen internetverbinding hebt. Ik zou zeggen: installeer deze app nu meteen op je telefoon, als je deze pagina leest – aan de start van een wandeling heb je misschien te veel andere dingen aan je hoofd.
Gastenboek
Hoi, mijn blaren zijn genezen, maar nu zijn de velletjes van de blaren helemaal hard geworden, verhoornd.
Wat los zit heb ik voorzichtig verwijderd met een nagelschaartje.
Maar hoe krijg ik de rest zsm verwijderd?
Insmeren, weken en verwijderen, kamferspiritus gebruiken?
Wie heeft er tips?
Bedankt alvast
In plaats van Leukoplast gebruik ik het liefst Leukosilk (of nog beter de versie van het Kruidvat, want die is én goedkoper, en blijft beter plakken, ook als je voeten nat zijn geworden). Leukosilk is de ‘zijde’-versie van Leukoplast. Het is wat gladder en voelt prettiger aan. Ik tape mijn gevoelige plaatsen voorafgaand aan het wandelen af: een strookje aan de bovenkant van mijn voet (wreef), rondom de hiel en rondom enkele tenen. Als je een groter gebied afplakt, doe dat dan overlappend, dakpangewijs. Soms lopen stukjes schuin, werk dan naar het centrum toe en knip de ontstane vouw netjes… Lees verder »
Mijn moeder zei altijd “Whisky in de schoenen doen.” Dat ging dan wel over leren schoenen. En ik heb special forces ook wel eens hun voeten in zien smeren met sterke alcohol. Schijnbaar word daar de huid harder van.
Heb maandag op de boulevard gelopen op blote voeten! Op dat moment geen last , daarna brand en blaar. Ze zijn dicht; wat moet erop?
ik heb de instructiefilm van de Rodekruis medewerkster bekeken. Op zich deed ze het afplakken van de hiel uitstekend. Echter naar mijn mening begon ze heel te hoog op de achillispees. Dit kan grote gevolgen hebben voor de pees. Een blessure aan deze pees is bijna niet te genezen.
Mijn advies is dan ook om net boven de hiel te beginnen
Gevonden in Nieuw Zeeland vorig jaar: Hikers Wool. Een zakje vol met speciaal geprepareerde wol waarvan je plukjes kan afnemen en op de plek van de nog dichte blaar legt of preventief op een plek leggen, sok erover. Geen last. Het is in Nederland niet te krijgen, maar geen nood. Google hikers wol, New Zealand en het is voor Sandra geen probleem een pakketje op te sturen. Het is wereldspul.
Hikers wool is ook te vinden op Facebook.
Wel te koop in Nederland. Bij Camino Comfort in Oss
Net thuis van de 4 daagse van nijmegen 4 keer 50 km …. en 10 blaren .. Ik loop normaal ongeveer 1500 km per jaar. Nooit blaren maar in nijmegen altijd.Wat mij opvalt is dat ik van houding verander als ik in nijmegen loop. Meer voorover, dit is omdat ik onbewust de snelheid aanhoud van de groep om me heen. Belangrijk met lopen, houd je eigen tempo,en let op de juiste loop houding. Verder werkt gehwohl goed, en als je meerdere dagen loopt is gehwohl mentol een goede manier om je voeten to rust te brengen. De 96ste vierdaagse was… Lees verder »
Vetgedrukt = belangrijkste Ik speel voetbal en ik heb ook vaak last van blaren, zeker met deze voetbalschoenen die ik nu heb maar ik doe ze niet weg omdat ze zo lekker spelen ! Nu, vorig seizoen had ik last van een dikke open blaar maar we hadden die dag nog een topwedstrijd die ik wou meespelen, toen is een verzorger langstgekomen met Tensoplast (Een plakkend verband). Hij knipte een stuk eraf (5-8cm) en in het midden maakte hij een gaatje de grote van de blaar, deze plakte hij dus op mijn enkel zodat je door het gaatje de blaar… Lees verder »
Blaren voorkomen:blaadjes bijvoet http://www.kerktuinnpbwassenaar.nl/legendeplanten_etc/anti-diabolische_planten/images/bijvoet_xl.jpg
(de naam zegt het al)in de sokken ter hoogte van blaargevoelige plekken.
“Zo ademen leren schoenen beter dan kunststof” Dat is niet bepaald mijn ervaring, in leren schoenen krijg ik enorme zweetvoeten en in niet leren schoenen totaal geen zweetvoeten. Er is natuurlijk ook wel een verschil of je schoenen aantrekt die compleet van plastic zijn gemaakt of niet. Vroeger kon dat nog een beetje opgaan, tegenwoordig heb je zeer goede vegaschoenen (niet alleen veganisten of vegetariërs zijn daar klanten voor), ik heb zelfs bergschoenen waarin geen stukje leer is verwerkt en die beter ademen dan leer (wat ook best logisch is als je je verdiept in wat huid nu eigenlijk is… Lees verder »
Ik ben gevoelig voor blaren, tijdens lange tochten lucht ik halverwege mijn voeten en heb altijd twee paar sokken mee om droog aan te kunnen trekken. Geen last van opgezette voeten. Ik raad wel aan bij de laatste tien km (van de veertig)geen schoenen meer uit te doen.
Compeed pleisters bij de eilandvijfdaagse gebruikt, gewoon laten zitten, niet aftrekken, werkt heel goed, ook preventief.
Ik heb nu mijn hak stuk gelopen doordat ik schaafde langs een traptrede. Komende zondag een tocht van 35km lopen. Hoe zal ik dit oplossen als de hak nog niet genezen is?
@Kevin
Uiteraard helpen deze tips. Dat je een rugzak hebt maakt voor de blaren natuurlijk niks uit. Je zul ze door het extra gewicht alleen iets sneller krijgen;) Succes
Ik vroeg me af of deze tips ook helpen voor bij een militaire wandeling. omdat ik straks veel moet lopen en een zware tas moet dragen worden me voeten overbelast en is de kans op blaren groter.. heeft er iemand tips ?
Als ik 80 km wandel weet ik ondertussen al wel dat ik meer last van mijn voeten heb als ik de schoenen uit heb gedaan als dat ik ze niet heb uitgedaan.
Als je een foam in je schoenen hebt ziten moet je heel voorzichtig zijn met uitdoen omdat deze foam een lange tijd nodig heeft om in de oude toestand terug te komen.
Ik zelf weet dan meestal niet goed hoe vast ik de schoen moet doen om hem goed te krijgen.
Ik heb na het wandelen op allebei mijn voeten blaren gekregen. Deze zitten redelijk hoog ongeveer 5cm boven mijn enkel. De pleisters zitten er nu al 1 week maar ze laten niet los. Het kruipt wel een beetje in elkaar wat heel pijn doet. Heeft iemand tips hoe ik deze kan verwijderen? Alvast veel dank.
Hoi medelopers, In jullie reacties lees ik regelmatig over afplakken met sporttape. Ook ik heb dat gebruikt en wat denk je? Na een wandeltocht over het strand, trok ik met de sporttape stukjes huid mee waardoor ik weken met een openliggende huid liep en nu een soort tatoe heb op mijn enkels(littekens)Sporttape durf ik dus niet over de compeed te plakken. Mijn ervaring is dat met compeed de druk van de blaar(net onder grote teen op bal van de voet) niet weg is en ik niet door kan lopen!Ik heb al veel geprobeerd ter preventie maar blijf blaren houden na… Lees verder »
Even een laat berichtje, Ik had een blaar op mijn hak vorig jaar vlak voor de 4 daagse van Nijmegen en heb de 4daagse dus gelopen met 2 pantykousjes aan en daarover de wandelsok en heb de 4 daagse geheel uitgelopen zonder problemen.
Groetjes Janny
wat ook werkt met blaren is je voeten in een voet bad met schoonmaak kristallen.
na wandelen.
Als oud EHBO-er bij wandelevenementen, heb ik nog even een tip. Nadat de blaar is doorgeprikt en gedesinfecteerd met jodium (bijt wel,maar dan weet je ook dat de wond schoon is), of betadine (is vriendelijker). Ga na de tocht/avond even in koud water zitten met je voeten, dit verhard de huid. Daarna goed drogen en laten luchten. De volgende dag kun je eventueel een “zooltje” aan(laten)leggen. Gebruik hiervoor echte vette watten (1x voetlengte), pel deze in de lengte in tweeën zodat deze nu half dik is. Leg hem onder je voet en wikkel er nu losvast een wondverband (steriel,=los geweven)… Lees verder »
reactie op:
Jolanda (maandag 26 juli 2010 17:37)
Hoi Jolanda, bedoel je met die skin on skin een vliesje met speciale gel misschien Hydroskin Metaldetect? groetjes Elly 🙂
reactie op:
Eline (woensdag 2 januari 2008 20:14)
Hoi Eline, je moet die Compeed pleister er ook niet afhalen, die laat na een paar dagen vanzelf los, groetjes Elly 🙂
Ik heb bijna alles geprobeerd. Dure sokken, 3 x nieuwe schoenen en goed inlopen. Afplakken met sporttape, afplakken met Leukoplast, Gehwol, pedicure. koud water baden en podotherapeutische zooltjes. Net terug van de 110km Zeewolde-Zeewolde en 8 blaren. 4 x mijn sokken verschoond, regelamtig uit gedaan, bij de EHBO geweest. Daarnaast brandende voeten en met name de bal van de voet. Zelfs blaren onder het afgeplakte deel. Wie heb er nog meer ideeën.
Alleen Fixomul heb ik nog niet geprobeerd. Zou dat de oplossing zijn?
Ik loop altijd blaren. Ik heb op maat gemaakte steunzolen. Dus zolen zeg niet alles.
Ik tape preventief af met een laagje Fixomul strechen er overheen sporttape. Over blaren die nog heel zijn doe ik skin on skin een vliesje met speciale gel wat het vocht uit de blaar trekt. Aftapen en je kan zonder pijn doorlopen.
Kent iemand de truc van het witte velletje uit de eierschaal van een hardgekookt ei? Dat velletje kan de huid vervangen in geval van blaren, door de open wond af te sluiten en te beschermen. Ik heb er ooit over gelezen, maar kan er niets over terugvinden. Heeft iemand hier ervaring mee?
Nog 2 weken en de dodentocht in Bornem belgie komt er weer aan 100 km op een dag.
Niet leuk voor je voeten dus.
Ik tape ze altijd in voor het vertrek,ik draag naadloze binnen sokken en daar een vocht absorberende buiten sok over.
Mijn wandel schoenen zijn 2 maten groter dan mijn nomale schoenmaat ( voeten zwellen ) en om de 30 km je sokken verversen.
Resultaat: eerste blaar pas op 70km.
Hoi, ik heb jaren bij de commando`s gezeten en iets meer gelopen dan de gemiddelde wandelaar. Het is ons aangeleerd om wanneer je sokken nat zijn van bv water, zweet om droge sokken aan te trekken of deze uit te wringen en dan weer in je leger kisten. Ik ben het met iedereen eens trek je schoenen gewoon uit en verschoon je sokken, soldaten krijgen hun voeten weer in kisten dus in gympen zal zeker lukken, veel succes ermee.
Zelf ben ik bekend met de wedstrijdschaats en skeelersport. Ook in deze diciplines is er vaak sprake van blaren. Met name de harde carbon skeelerschoenen zorgen voor veel problemen. De oplossing is het gebruik van Ezeefit. Dit is ook een soort van ondersok die de enkel beschermd tegen wrijving.
Waarschijnlijk werkt dit ook bij wandelaars.
Second Skin (te gebruiken ter preventie van blaren) is helaas door de importeur voor Europa uit de handel genomen (wegens te weinig omzet).
De “rode kruis”methode is en blijft de beste.
Raar dat het er af moest van het rode kruis !
ER is geen patent op deze wijze van tapen en men taped de laatste tijd ook elke keer aners zo is er de limburgse variant de friese variant etc.
Het enige lastige van deze methode is dat je hem vaak moet doen om het goed te beheersen
via de site http://www.ehbo.nl kan je het boekje wandelletsel aanschaffen daar staat alles in over wandelletsel / blaren
Tijdens de wandelpauze de schoenen en sokken uit doen. Alles laten drogen. Volgens mij zetten je voeten niet op, ze waren dan vast al opgezet maar hadden geen ruimte in de schoenen dus dat merk je pas als je ze uit doet. Door te koelen en drogen zullen ze eerder weer slinken. Even in een beekje koelen is heerlijk, dan wel goed (af)drogen daarna!
ik ben ook geen voorstander om je schoenen en zokken uit te trekken maar ik denk dat dit per persoon zal verschillen.
wel scheelt het als je je voeten omhoog houd als je even gaat liggen(op een droge en niet te koude ondergrond)als je stil gaat staan na een lange afstand zakt het bloed naar beneden omdat het flink rond gepompt is en zwellen de voeten en ook onderbenen
mijn ervaring met ‘blarenpleisters’, die zachte gelachtige dingen, is dat wanneer ik een blaar voel opkomen of er al een heb en ik er zo’n pleister op doe ik meteen nergens meer last van heb. ook het kruidvat huismerk doet het prima.
wel is dit voor mij alleen bij het kleine teentje en aan de binnenkant van de voet, bij de bal.
cruciaal is dat ze blijven zitten tot ze er vanzelf afvallen, anders wordt de huid meegetrokken en beschadigd. dat staat ook in de gebruiksaanwijzing- voor alle mensen die klagen dat ze er niet meer afgaan.
Ik raad Compeed af.
Namelijk: ik was met mijn paard aan het lopen ik kom terug en voelde een blaar aankomen, hij was er nog niet helemaal maar het brandde zo, zoals het brandt als je een blaar krijgt.
Omdat ook dokters het advies geven om er Compeed op te plakken deed ik dat.
Nu ’s avonds wil ik hem er af halen, maar helaas hij plakt aan mijn blaar vast.
Zeer pijnlijk en verwijderen gaat dus niet makkelijk.
Wat ik nergens lees:
Speciale dure sokken voor het wandelen gehad. Kreeg problemen, blaarvorming.
Mijn remedie: trek twee paar goed passende sportsokken aan. Bij meerdaagse wandeling wisselen, eventueel buitensok binnen + schoon paar.
Nergens last van.
De afgelopen vierdaagse heb ik Compeed gebruikt bij een beginnende blaar. De gevolgen werden een ramp voor mijn voeten. Onder mijn hak voelde ik een blaar opkomen, ik heb Compeed gebruikt. Er kwam toch een blaar, onder deze blaar ontstond een bloedblaar, er moest een verpleegkundige bij komen vanwege de bloedblaar. Deze was ontstaan door de Compeed, in Compeed zitten weekmakers. Het was moeilijk die te verwijderen. Het duurde een half uur om de Compeed te verwijderen zonder de huid te beschadigen. Compeed bevat ook veel lijm, dit blijft aan je sokken zitten ondanks het vele wassen. Compeed is geschikt… Lees verder »
Update: de ‘Rode Kruis-methode’ is van deze pagina verwijderd. Dit is gebeurd naar aanleiding van diverse reacties en een telefoontje naar het Rode Kruis.
Groet,
Wessel
Bij tenen die dicht tegen of over elkaar zitten doe ik altijd een plukje vette watten. Soms gecombineerd met Compeed anti-blaren stick. Sindsdien geen blaren meer onder de tenen.
Ik vind de Compeed niet echt aan te raden, omdat ze soms te vroeg los komen, waardoor je de huid weer opentrekt.
Je kan ook een pleister gebruiken waar je eerst een gaatje hebt geperforeerd. Daardoor kan de blaar rustig ademen.
Krek, zo is ’t, Piet. Bij lange afstand elke 2 uur effekes de schoenen uit en de binnenzooltjes een kwartiertje rechtop. Ik wissel ook de sokken. De oude met veiligheidsspelden achter aan de rugzak om te drogen. Het bovenstaande blaren-verhaal is overigens best een aardig stuk en heeft mij een paar jaar geleden goed op weg geholpen. Loop nu nooit meer blaren. Maar ‘k heb wel een paar opmerkingen, m.n over hygiene: – 95% van de dichte blaren gaat na een dagje rust restloos weg. Dus blijf er zoveel mogelijk met je vingers van af. – Dat geldt met name… Lees verder »
Reactie op Ricardo/Bart:
Ik sluit me toch bij Harm aan. Onlangs liep ik 45 km en heb om de 12/13 km elke keer even de schoenen uitgedaan (15 minuten). Daarbij kregen ze lucht, konden m’n sokken wat drogen en m’n schoenen wat luchten. De kilometers die daarna kwamen verliepen als een zonnetje.
Omdat ik voorheen altijd m’n schoenen aanliet en blaren kreeg, was het het proberen waard, in mijn geval ook met succes.
Wellicht ook voor anderen aan te raden.
Denk trouwens wel aan je medemens. Niet iedereen wil naast jouw zojuist ingelopen schoenen zitten.
re: Harm:
toch is het beter om je sokken en vooral je schoenen aan te houden, ik kom net terug van joepie 22, en als je tegen de middag 20 km gewandeld hebt, en je doet je schoenen uit, is het een ware hel om je schoenen weer aan te doen. aangezien je voeten uitzetten, als ze uit je schoenen zijn. DOE DIT DUS VOORAL NIET. dit vergroot de kans op blaren, en als je er al hebt, om ze open te krijgen.
Reactie op Bart:
Ik loop lange afstanden, tijdens stops is het een weldaad je schoenen en sokken uit te doen.
Voel maar eens hoe heet je voeten eruit komen.
Bovendien slinken je voeten dan door de afkoeling, ze zetten niet uit.
Je kunt ze met je handen lekker masseren, beetje behandelen, en ook schone sokken aandoen. Probeer toch maar eens.
Jullie zeggen het volgende:
“Tijdens de middagstop: trek uw schoenen en sokken even uit. Hierdoor kan overtollig vocht verdampen.”
Ik zou dit dus niet doen. Je voeten zullen opzetten als je ze uit je schoenen haalt. Wanneer je ze weer terug in je schoen doet zul je meer kans op blaren krijgen doordat je tenen meer tegen elkaar zitten.