Klaas van der Poel, de auteur van deze pagina, is helaas overleden. Tweevoeter is op zoek naar een kenner van het Olavspad die een nieuwe pagina over dit pelgrimspad zou willen schrijven.
Interesse? Neem contact op.
St Olav
Olav Harldsson sneuvelde in 1030, in een poging om Noorwegen te verenigen en te christianiseren. Zijn lichaam werd begraven aan de oever van de riveir de Nidelva, in de buurt van Trondheim. Spoedig daarna vonden tekens en wonderen plaats in de buurt van zijn graf. Er werd een kapel gebouwd op de plaats en kort daarna werd Olav heilig verklaard. Het eerste kerkje werd enkele malen vergroot, waaruit tenslotte de kathedraal van Nidaros resulteerde. Olav werd alom bekend en geëerd in de Scandinavische landen en pelgrims kwamen van heinde en ver. Zijn feestdag wordt nog steeds met luister gevierd op 29 juli.
Pilegrimsleden (pelgrimspad)
In navolging van de middeleeuwse pelgrimstraditie werden aan het eind van de twintigste eeuw enkele oude pelgrimswegen in ere hersteld. Deze bestaan inmiddels uit 5000 km wandelpaden, vanuit verschillende plaatsen in Scandinavië naar het heiligdonm van St Olav. Door Noorwegen alleen lopen 2000 km. De belangrijkste routes lopen van Stockholm en van Oslo naar Trondheim. De route van Oslo naar Trondheim is 643 km. Het pad volgt zoveel mogelijk oude routes en gaat langs plaatsen die met St Olav zijn verbonden en langs andere historische monumenten. Het is dus niet alleen een pelgrimspad, maar ook een culturele en toeristische route. Na de opening van de moderne route in 1997 nam de belangstelling voor de pelgrimage al snel toe. Er zijn verschillende routebeschrijvingen in diverse Scandinavische talen en er is inmiddels ook een Engelstalige gids uitgegeven (zie literatuur).
Literatuur en sites
Thoralf Gamlem, Step by step from Oslo to Trondheim, ISBN 9780615278063
Site: www.pilegrimsleden.no
Gastenboek
goedendag, ik ga als alles meezit vanaf begin juni (2024) het Olavspad te lopen vanaf Oslo. Ik neem de westelijke route ook al gaat de raderboot over het meer jammer genoeg pas vanaf 25 juni. Ik plan 32-35 dagen wandelen. Boekje van Ria W. is de leidraad.
olavsvegen (gudbrandsdalsleden) 2023
deze zomer start 08/06/23>>enkele weken, wens ik het pad Oslo>>Trondheim te wandelen.
is hier iemand die dit pad reeds ging en n dagboek , reisverslag heeft.
mijn toch denk ik te doen met tent en westelijke route (eventueel met overzet ter hoogte van Hamar)
ook eventueel als je op het www ergens n verslag , dagboek weet staan zeker welkom.
tips suggesties zeker welkom
stefaan
0032 473 655 485
brecht (belgie)
Maandag 11-07 vertrek ik met mijn geliefde Janet voor onze huwelijksreis: wij zijn op vrijdag 20-05-2022 getrouwd, wijn zijn beide stevige wandelaars en wij hebben het lopen van het lopen van het Olavspad gekozen als onze huwelijksreis. Dinsdag 12-07 is onze eerste wandeldag en vrijdag 12-08 ‘s morgens moeten wij weer op de luchthaven van Oslo zijn voor onze terugreis.
Fijn wandeling samen. Ik ben nu op vakantie in Noorwegen, juist vandaag in Trondheim aangekomen. Ik hoop het Olavspad komend jaar te lopen.
2x St. Olavskeden gelopen. 2015 vanuit Oslo, 2018 vanuit Sündsval. VAnuit Oslo bij Lillehammer van route afgeweken en via hutten door de nationale parken gelopen. Fantastisch! Vaak geen paden, wel merktekens, zon, sneeuwstormen, bevroren meren. Geen asfalt. Bij Oppdal route weer opgepakt.
Vanuit Sündsvall meer asfalt, maar prachtige route. Aanraders voor ieder die van ruig landschap stilte en verlatenheid houdt.
Ik ben Ronald Hage en ga a.h.v. het geweldige routeboekje van Ria Warmerdam vanaf woensdag 29 juni mijn weg volgen vanuit Oslo richting Trondheim. Na 5 weken hoop ik de kathedraal te betreden. Ik ga mijn reisverhaal bijhouden op facebook: Ronald op t pad.
Er is ondertussen een boekje uit in het Nederlands over het Olavpad in Noorwegen.
Uitgever De Noorderzon, Arnhem.
m vr gr
Vorig jaar is een Nederlandstalige gids over deze pelgrimsroute verschenen: Ria Warmerdam, Het Olavspad – Van Oslo naar Trondheim (Op Vrije Voeten, Amsterdam 2014).
Fru Amundsen organiseert kleinschalige reizen waarbij delen van de route gelopen worden, www . fruamundsen . nl
De komende jaren zal de Oalvsleden-route die in Selanger in Zweden begint en tot aan Trondheim loopt, in Europa veel aandacht krijgen.
De Noren en de Zweden zijn in samenwerking en ondersteuning van het Europese Parlement bezig om deze pelgrimsroute een beetje naar het voorbeeld van de camino internationaal op de kaart te zetten.
Ik had het geluk om met vertegenwoordigers van deze landen en het Europese Parlement een deel van de camino te lopen en hun plannen zijn echt geweldig.
De bovengenoemde site is fantastisch goed, met gedetailleerde kaarten – die je gratis kunt downloaden – en waarop ook slaapplaatsen zijn gemarkeerd met telefoonnummers en prijzen van overnachtingen. Ook noorse historische en bijzondere bezienswaardigheden zijn er op aangegeven.De route is er met stippels op getekend en in het landschap zeer goed aangegeven. Je kunt er je route tevoren goed mee bepalen, vooral de lengte van de dagmars. Het boekje van Thorald Gamlem is niet meer verkrijgbaar en herdruk wordt niet overwogen. Wel zeer bruikbaar is: Bernd Lohse, Der Olavsweg, Pilgerführer von Hamar nach Trondheim, Kiel 2011 Een soort dagboek van… Lees verder »
Deze zomer hebben mijn vrouw en ik een groot deel gelopen van Lillehammer tot Otta en in de Dovrefjell nog 55 km. Door een ongeval met onze hond hebben we de wandelroute op advies van een dierenarts moeten onderbreken. De route zelf is uitermate goed gemarkeerd, maar behoorlijk zwaar te belopen. Vaak een pad over berghellingen en door moerassen, weinig mogelijkheden voor inkopen onderweg, dan moet je steeds van de route af en helemaal geen cafeetjes of bars zoals op de Camino of Via Francigena. Veel eten zelf meenemen en onderweg in de hytte of Gjestehus zelf klaarmaken. het is… Lees verder »
Toch wel!!!!!!!!!!!!!
Ik heb deze fantastische tocht 8 jaar geleden gelopen. Een geweldige ervaring!
Héél puur en héél erg stil door het (ruige) Noorse landschap.
Voor mij was dit avontuur pas echt Pelgrimeren:
helemaal alleen in de stilte bij elke stap voelen dat je een ware Pelgrimstocht loopt.
Zoeken en bewust wording van je(levens)pad.