- Luxemburg: wandelroutes en wandelgebieden - 24 januari 2020
- Wandelen in Italië: een introductie - 25 oktober 2019
- Wandelen en fietsen in de Eifel: tips en praktische info - 30 augustus 2019
Hoe train je voor je pelgrimsreis? Het weer in verschillende seizoenen. Waarom Spaans handig kan zijn. Uitdagingen als voetproblemen, fysieke vermoeidheid en mentale obstakels.
Is het noodzakelijk om te trainen voordat ik aan de pelgrimstocht begin?
Strikt noodzakelijk is het niet, maar ik raad het wel sterk aan. De camino kan fysiek veeleisend zijn, vooral als je van plan bent om lange dagafstanden te lopen. Training helpt je om je spieren en uithoudingsvermogen op te bouwen. Daardoor is je lichaam beter voorbereid op de uitdagingen van de tocht. Daarnaast helpt het bij het voorkomen van blessures, zoals blaren, verstuikingen of spierpijn. Het vermindert ook de kans op overbelasting.
Aan wat voor training kun je denken?
Wandeltraining
Simpelweg kilometers maken, en dat langzaam opbouwen. Ook een paar keer lopen met gevulde rugzak, zodat je dezelfde omstandigheden als tijdens de camino nabootst.
Conditietraining
Zelf merk ik dat ik veel baat heb bij regelmatig hardlopen, bij voorkeur onder begeleiding van een trainer die je ook gerichte oefeningen geeft. Maar ook andere vormen van conditietraining, bijvoorbeeld fitness, zijn prima geschikt.
Rekken & strekken
Regelmatige stretchoefeningen helpen je om je spieren flexibel te houden. Helpt enorm bij het voorkomen van spierpijn.
Als je niet de mogelijkheid hebt om van tevoren te trainen, kun je de tocht nog steeds volbrengen, maar wees bereid om het – vooral in het begin – wat rustiger aan te doen, vaker pauzes te nemen en meer tijd te nemen om te herstellen. Vaak zie je dat je na een eerste rustige week gaandeweg langere dagafstanden aan kunt en minder snel moe raakt.
Wat voor weer kan ik verwachten? Hoe warm is het in de zomer en hoe koud in de winter?
Lente
Over het algemeen mild weer met aangename temperaturen, pakweg 15°C tot 25°C. Wel kan het nog steeds wisselvallig zijn, met kans op regen en koude nachten.
Zomer
De zomer kan heet zijn, vooral in het binnenland van Spanje. Dagtemperaturen van 25°C tot 35°C of zelfs hoger. Vooral op de Camino Francés tussen Burgos en León (de Meseta) kan dit een ding zijn. In Galicië, de regio waar Santiago de Compostela ligt, zijn de temperaturen milder, meestal tussen 20°C en 30°C.
Herfst
De herfst is een populaire tijd om de Camino te lopen vanwege het aangename weer. Dagtemperaturen variëren meestal tussen 15°C en 25°C. Het weer kan echter onvoorspelbaarder worden naarmate de herfst vordert, met meer kans op regen.
Winter
De wintermaanden kunnen behoorlijk koud zijn, vooral in het binnenland van Spanje. Dagtemperaturen van 5°C tot 15°C, maar ’s nachts kunnen de temperaturen onder het vriespunt dalen. Uiteraard heb je dan ook veel kortere dagen. Weinig pelgrims kiezen de winter voor hun tocht, maar ze zijn er wel.
Hoe zit het met de taal? Is het noodzakelijk om Spaans te spreken om de tocht te kunnen voltooien?
Noodzakelijk is het niet, maar een beetje basiskennis van het Spaans is soms erg handig. Je komt best vaak mensen tegen die weinig of geen Engels spreken. Ik had zelf veel baat bij een Spaanse taalcursus, plus een paar avondjes nuttige woordjes uit mijn hoofd leren. Als je dat te veel moeite is, dan kun je natuurlijk ook Google Translate gebruiken.
Wat zijn belangrijke uitdagingen of obstakels die ik kan tegenkomen tijdens de tocht? En hoe kan ik me daarop voorbereiden?
Blaren en voetproblemen
Blaren en voetproblemen komen veel voor. Draag goed ingelopen wandelschoenen en hou je voeten schoon en droog. Lees ook de tips op de pagina Blaren.
Fysieke vermoeidheid en overbelasting
Lange afstanden lopen, vooral als je niet gewend bent aan wandelen, kan fysiek uitputtend zijn. Bereid je voor door wandeltraining te doen voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen hebt en wees bereid om rustdagen in te plannen om te herstellen. Het klinkt als een cliché maar het is waar: luister naar je lichaam.
Ook het dragen van een zware rugzak kan best een uitdaging zijn. Overweeg bagagevervoer als je liever licht reist. Als je wel je eigen rugzak draagt, draag alleen het belangrijkste en zorg ervoor dat het gewicht goed verdeeld is. Lees ook de tips op de pagina Rugzakken.
Accommodatie en drukte
Tijdens drukke periodes, zoals de zomermaanden, kunnen pelgrimsherbergen vol raken. Het komt voor dat je 5 km of langer moet doorlopen naar een volgende herberg. Reserveer tijdig je overnachtingen – voor zover mogelijk, want je goede en mindere dagen zijn natuurlijk niet vooruit te plannen.
Overweeg ook om buiten het hoogseizoen te lopen om drukte te vermijden.
Eenzaamheid en mentale uitdagingen
De pelgrimstocht kan soms eenzaam zijn, vooral als je ervoor kiest om alleen te lopen. Bereid je mentaal voor op momenten van eenzaamheid en sta open voor het maken van nieuwe vrienden onderweg. Mijn eigen oplossing: hou een online dagboek bij, dat je familie en vrienden dagelijks kunnen volgen. Dat geeft mij minder het gevoel dat ik alleen ben.
Spirituele uitdagingen
Tijdens zo’n lange pelgrimstocht kunnen allerlei spirituele gedachten bovendrijven. Vaak positief, maar soms ook confronterend. Veel pelgrims ervaren zelfreflectie en spirituele groei, maar verwacht ook weer niet dat je antwoorden op ál je levensvragen vindt.