Sietske de Vet

Er gaat niets boven Groningen. Dat klinkt als een cliché, maar kenners zullen het beamen. Immers: het is de meest noordelijke provincie van ons land. En voor wandelaars die houden van weidse polders, kwelders, kreken, wierden en dijken is het hier goed toeven.

Een groot deel bestaat uit akkerland – zo ver het oog reikt – met statige herenboerderijen, grote graanschuren en parkachtige tuinen. Ze vormen een groot contrast met de kleine landarbeidershuisjes die herinneren aan de sociale ongelijkheid op het platteland. Typisch Gronings zijn ook de eeuwenoude kerken in Romaans-Gotische stijl.

Maar Groningen heeft ook een ander gezicht. Zo bestaat het Westerkwartier, het zuidwestelijk deel dat grenst aan de Friese Wouden, uit een besloten weidelandschap met houtsingels. En wat dacht je van Westerwolde in het zuidoosten? Daar tref je een intiem landschap aan van bosjes, beken en hooilanden. Last but not least: Groningen-Stad met Martinitoren, Vismarkt, prachtige stationshal, hofjes en Prinsentuin is een must.

Wandelgebieden

Wandelroutes Oldambt en Dollard Groningen: een handjevol tips voor dagwandelingen in Oldambt en langs de Dollard. Land van zeehonden en kolossale boerderijen.
Pieterpad (LAW 9) Nee, het Pieterpad is niet de oudste LAW van Nederland. En ook geen historische wandelroute. Dit is het verhaal, plus wat praktische tips.

Meerdaagse wandelroutes in Groningen

Wil je langer dan 1 dag wandelen in Groningen? Tweevoeter geeft je een paar wandeltips.

Noaberpad

Dit langeafstands-wandelpad loopt van Bad Nieuweschans in oost-Groningen via Drenthe en Overijssel tot aan de Rijn bij Kleef en Emmerich. De eerste 6 etappes van het Noaberpad lopen langs de Duitse grens tot aan Drenthe. En dat is een mooi stuk, want dan kom je door het onverwachts mooie Westerwolde. Een handig eindpunt is NS-station Emmen, net voorbij de provinciegrens met Drenthe.
» www.wandelnet.nl/noaberpad

Nederlands Kustpad deel 3

De naam verklapt het al: deze LAW loopt vooral langs de kust, zij het niet helemaal. Praktische bijkomstigheid: het Nederlands Kustpad kruist diverse keren het spoorlijntje Groningen – Roodeschool. En dat maakt ook alternatieve constructies mogelijk, zoals een overnachtingsadres in de leuke stad Groningen regelen en van daaruit verschillende etappes lopen van en naar de stationnetjes op deze lijn, zoals Uithuizen, Usquert, Warffum, Baflo en Winsum.
» www.wandelnet.nl/nederlands-kustpad-deel-3

Bijzondere tip: het meest bijzondere punt onderweg is misschien wel Noordpolderzijl, het kleinste haventje van Nederland. Naast dit haventje bevindt zich restaurant ’t Zielhoes. Je gelooft het haast niet, maar het is echt waar: de legendarische singer-songwriter Bob Dylan heeft hier ooit onverwachts een bezoekje gebracht. Op de fiets!
» 3voor12.vpro.nl/…/bob-dylan-in-noordpolderzijl.html

Groninger Borgenpad

Wie meer van de provincie wil proeven dan in een paar dagen mogelijk is en bovendien dol is op cultuurhistorie, kan eens kijken naar het Groninger Borgenpad. Deze wandelroute loopt uitsluitend door Groningen, is maar liefst 240 km lang en bestaat uit 20 etappes. Startpunt is Nuis (zuidwest) en via een wijde boog om de stad Groningen heen (noord) eindigt het pad in Wedde (zuidoost). Naast de 20 etappes zijn er ook rondwandelingen.
» www.groningerborgenpad.nl