Wandelroute Hippolytushoef
Tot 1932 was Wieringen een eiland. Net als andere eilanden in de voormalige Zuiderzee is het een keileembult die het geweld van de binnenzee wist te overleven. De Wieringers voelen zich misschien geen eilanders meer, toch laat het landschap aan alle kanten zien dat het afwijkt van de zeepolders in de buurt. Rond Westerland steekt de klif zo’n 13 meter boven de zee uit. Dat is goed te zien vanaf de paden bij De Haukes en vanaf de hoge zeedijk. Het is een feest om in dit licht glooiende land te wandelen.
Wanneer is deze wandelroute geschikt?
Als je van weidse en minimalistische landschappen houdt met verre uitzichten.
En wanneer beter niet?
Deze route loopt voor het overgrote deel over verharde paden en wegen. Als je een sterke voorkeur hebt voor onverharde paden, kies dan een andere wandelroute op deze site.
Update februari 2021
Route is helemaal nagelopen. De lange variant naar Den Oever is geschrapt, alleen de korte variant (rondwandeling vanuit Hippolytushoef) is overgebleven.
De verhalen achter deze wandelroute
Oude wierdijk
Tussen De Hoelm en De Haukes gaat de route over een oude wierdijk. Na de grote overstromingen in de middeleeuwen waren zagen de Wieringer eilandbewoners zich genoodzaakt dijken aan te leggen. Eerst waren het niet veel meer dan stapels van plaggen, maar al snel bleken dergelijke dijkjes niet stevig genoeg.
Als verbetering werd de ‘wierdijk’ uitgevonden. Een dijk van wier had als voordeel boven een aarden dijk dat het gedroogde wier onder druk samenpakte tot een harde massa die veel minder te lijden had onder afslag. De wierdijken werden als een muur gebouwd. Aan de zeekant bracht men een laag van samengeperst wier aan, meestal zo’n 2 meter hoog en 2 meter breed. Aan de landzijde werd de wiermuur ondersteund door een brede aarden wal.
De gelaagde wierpakketten zijn aan de zeezijde in het dijktalud goed te zien.
Café De Postboot
Dit voormalige café in De Haukes is een tastbare herinnering aan de tijd dat hier de veerboot naar het vasteland vertrok. Op de topografische kaart van 1910 is te zien dat de boot destijds bij Anna Paulowna het vasteland bereikte. Als onderdeel van de Zuiderzeewerken werd Wieringen in 1932 aan Noord-Holland vastgeplakt.
De Afsluitdijk verbindt Den Oever sindsdien met de Friese kust. De Waddenzee en het Amstelmeer zijn nu van elkaar gescheiden. Het water in het Amstelmeer is brak. Het meer wordt door grote groepen eenden, ganzen en zwanen bevolkt.
Verder op Wieringen
Stroe
Het oudste dorp van Wieringen. Het ligt zo hoog, dat een dijk tot voor kort niet nodig was. Pas in 1992 is een zeedijk om het dorp getrokken. Aan de Stroërweg staan verschillende Wieringer boerderijen. Het zijn voorlopers van de Westfriese stolp.
De Wieringer boerderij heeft een laag woongedeelte met haaks daarop een hoge schuur. In die schuur was plaats voor hooi, een wagen, een paard en maximaal acht koeien. Meestal had men een gemengd bedrijf; het boerenleven was geen vetpot.
Wieringer Eilandmuseum Jan Lont
Dit museum, genoemd naar de laatste bewoner, laat het leven op een oude Wieringer boerderij voorbeeldig zien. Jan Lont zelf ligt begraven op het kerkhof ernaast. Een kleine wandeling over deze schilderachtige rustplaats wordt van harte aanbevolen. Meer info: www.museumjanlont.nl.
Den Oever
In de vissershaven van Den Oever kun je je bij een kraam of in een restaurant tegoed doen aan een lekker zeebanket. De visserij maakt moeilijke tijden door en dat is goed te zien aan de leegstand in het dorp. Opvallend, zeker voor een vissersdorp, is het ontbreken van een kerk. Vroeger was er een kapel die verbonden was met een gasthuis. Dit gebouw staat nu in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen.
Kaartje en gps
Routebeschrijving
- Vanaf de bushalte teruglopen over het voetpad, dat een bocht naar L maakt.
- Scherp RA en door tunnel.
- Daarna meteen LA een trap op.
- Boven LA, ventweg.
- Eerste weg LA, Oosterklief.
- Op kruising RA, Klieverkruisweg.
- Bocht naar R volgen.
- Eerste weg LA, Varkensgrasweg.
- Op 3-sprong LA, Varkensgrasdwarsweg.
- Aan het eind RA, Hoelmerdijk, wordt verderop smal fietspad.
- Fietspaadje volgen tot bebouwing.
- De klinkerweg oversteken en RD, voetpad volgen onderlangs De Haukes. Het pad onderlangs steeds aanhouden.
- Aan het eind RA richting (voormalig) Café De Postboot.
- Vóór De Postboot LA naar de haven.
- Rechts langs gebouwtje W.V. Amstelmeer lopen, een klinkervoetpad volgen onderlangs de dijk.
- Pad langs Amstelmeer blijven volgen.
- Klinkerpad wordt een schelpenpad langs het grasstrand.
- RA via trap de dijk op en af.
- Onderaan de dijk LA, schelpenpad volgen.
- Einde pad RA en gelijk LA het parkeerterrein op.
- Einde parkeerterrein RA naar de asfaltweg en LA de stoep volgen (Verbindingsweg).
- Net vóór de N99 RA, ‘doorgaand verkeer’ voor fietsers.
- Ga LA de brug over en meteen RA richting camping Zeezicht.
- Weg volgen tot aan wit-rood schrikhek met bank aan Waddenzee.
- RA, asfaltpad volgen.
- Na 200 m RD, het geasfalteerde dijklichaam langs de zee aanhouden.
- Na circa 1 km dijkovergang volgen en het asfaltpad aan landzijde van de dijk aanhouden.
- Bij vogelobservatiepunt Normerven LA de dijk op.
- RA grasdijk volgen.
- Bij volgende dijkovergang RD oversteken, grasdijk vervolgen.
- Bij derde dijkovergang scherp RA de dijk af.
- Beneden RD langs wit-rood hek en weg met bocht naar R volgen.
- Bij T-splitsing LA (Noorderlaan) en met bocht mee naar R.
- Bij volgende T-splitsing RA (Zandburen).
- Na ruim 600 m, vlakbij de kerktoren, bij kruising LA (Nieuwstraat).
- Voor de ingang van de kerk langslopen en L aanhouden.
- Bij splitsing RA (Elftstraat).
- Bij T-splitsing RA (Elft).
- Eerste straat LA (Koogerweg).
- Je loopt nu op het tunneltje af waar deze route begon.
Gastenboek
Hoi Tweevoeter. Ik woon in Anna Paulowna en ken Wieringen vrij goed. Er zijn ondertussen aardig wat onverharde paden bijgekomen. Graag kom ik met jullie in contact om een paar tips te delen. Leuke site is dit trouwens, complimenten.
Interessant Suzanne. Heb de omgeving even verkend via Openstreetmap en ik denk dat je gelijk hebt. Heb je zojuist een mail gestuurd.
Gisteren (2 april 2011) deze route van 19 kilometer met heel veel plezier gelopen. schelpenpaadjes, smalle asfaltweggetjes, alles verhard. Maar fantastisch om te wandelen: de Waddenzee, het Amstelmeer, heuvelachtig, een afwisselend landschap, een aanrader. ik ga ‘m zeker vaker lopen.
Op 26 juni 2010 hebben wij de verkorte versie van deze wandeling gelopen, van Hippolytushoef via Lutjestrand en Noordburen weer terug naar Hippolytushoef. Het viel ons tegen. De route gaat vrijwel geheel over asfalt, en het lange stuk over de dijk vonden we saai. Geen aanrader.