Wandelen Groene Hart vanuit Gouda
Vanaf NS-station Gouda Goverwelle in het Groene Hart vrijwel direct de natuur in: de Goudse Hout, de Reeuwijkse Plassen en de Steinse Tiendweg. Dit is best een stevige wandeling, maar het merendeel is onverhard en ik beloof je dat vrijwel elke kilometer de moeite waard is.
Honden
Die zou ik bij deze wandelroute thuislaten. Op een particulier deel van de Prinsenkade zijn ze sowieso niet toegestaan, en de Steinse Tiendweg heeft meer dan 20 overstapjes.
Ook leuk
Als je liever een wat korte route loopt, maar wel in ditzelfde gebied: wandelroute Haastrecht en Steinse Tiendweg, 9 km.
Update 1 oktober 2022
Kleine aanpassing in Gouda Goverwelle vanwege verdwenen bruggetje. Zie reacties onderaan.
Update 13 juni 2020
De hele routebeschrijving is grondig gecheckt en hier en daar aangescherpt. Daarnaast is de wandelroute vereenvoudigd en een klein beetje verlegd.
Twintig jaar lang had deze route 2 varianten: de Steinse Tiendweg (buiten broedseizoen) en Haastrecht (tijdens broedseizoen). Tegenwoordig is de Steinse Tiendweg het hele jaar door toegankelijk, ook tijdens het broedseizoen. Voortaan nog maar 1 variant.
Wel is er een extra lusje bijgekomen via Hekendorp. Het lusje maakt de route weliswaar 1,5 km langer, maar het bespaart je 1 km asfalt, en als bonus: Hekendorp heeft een aardig café.
De verhalen achter deze wandelroute
Reeuwijkse Plassen
Zuid-Holland heeft verschillende fraaie plassengebieden, maar de Reeuwijkse Plassen blinken uit door hun perfecte bereikbaarheid: de plassen liggen op nog geen 10 minuten lopen van station Gouda Goverwelle.
Typerend voor het plassengebied zijn de oude en kromme knotwilgen langs wegen en sloten. Vanwege dit pittoreske gezicht en de centrale ligging van Reeuwijk in het Groene Hart is het gebied erg populair onder villabezitters. Maar ook voor wandelaars valt er veel te genieten.
De Reeuwijkse Plassen ogen als een natuurgebied, maar zijn helemaal door mensenhanden gevormd. Waar nu water is, lagen vroeger weilanden. In de 19e eeuw raakte het veen in grote delen van Holland op en werd besloten dit veengebied weiland voor weiland uit te graven. Dat verklaart ook de rechthoekige vorm van de plassen. De turf werd niet alleen gebruikt voor verwarming, maar ook als brandstof in bedrijven als steen- en pijpenbakkerijen, bierbrouwerijen en andere industrieën te Gouda.
De dertien plassen worden van elkaar gescheiden door smalle stroken land die hebben gediend voor de afvoer van turf. Tegenwoordig zijn een aantal van deze stroken voorzien van een asfaltlaag en dienen als wandel- en fietspad. Klein minpuntje kan zijn dat hier op zonnige zondagmiddagen aardig wat auto’s en racefietsers rijden en je als wandelaar niet de enige bent. Maar dat geldt hooguit voor een paar kilometer van deze route.
Steinse Tiendweg
De Steinse Tiendweg loopt dwars door Polder Stein. In de 17de eeuw was dit pad een belangrijke verbindingsweg met druk verkeer van postkoetsen. Later is de tiendweg in verval geraakt. Dankzij inspanningen van wandelvereniging Te Voet en financiële bijdragen van diverse overheden is het 2,5 km lange pad in 2006 gerestaureerd en weer opengesteld voor wandelaars.
Enkele en Dubbele Wiericke
De Enkele Wiericke is ooit aangelegd om de waterhuishouding van de omliggende polders te reguleren. Het gebied tussen beide kanaaltjes heet Lange Weide. De Hollandse Waterlinie is hier met amper 1,5 km op zijn smalst. Omdat de dijkjes langs beide vaarten zo laag en smal waren en eenvoudig konden worden doorgestoken, liet Prins Willem III in de 17de eeuw de westelijke dijk langs de Enkele Wiericke versterken. Sindsdien heet hij Prinsendijk.
Parallel aan de Enkele Wiericke ligt de Dubbele Wiericke (niet langs de route). Deze vaart is in de 14de eeuw gegraven om het overtollige water van de Oude Rijn te kunnen lozen op de Hollandse IJssel. Het kanaaltje was ook van strategisch belang, want het maakte deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Door een gebied onder water te zetten, kon de vijand op veilige afstand worden gehouden. Maar toen Lodewijk XIV in 1672 met zijn Franse leger binnenviel, waren de onder water gezette polders al snel bevroren. Zo konden 8000 soldaten en 1400 paarden ongehinderd binnentrekken over het ijs…
Kaartje en gps
Routebeschrijving
- Vanaf het perron van station Gouda Goverwelle de trap af. In het viaduct LA, volg het fietspad langs de verkeersweg.
- Zodra de verkeersweg L afbuigt, RA weg oversteken en gelijk weer RA (Achterwillenseweg), daarna bocht naar L, asfaltweg volgen.
- Na 300 m, bij het bordje Goudse Hout, LA bruggetje over.
- Bij een kruising met een geasfalteerd fietspad even een paar meter LA en daarna RA het voetpad vervolgen.
- Volg de bocht naar R, bruggetje over, bocht naar L.
- Na 350 m buigt het voetpad naar L, zijpad naar R negeren, pad buigt naar L, daarna LA.
- Diverse bruggetjes oversteken, bij T-splitsing RA.
- Bocht volgen naar L en bij volgende T-splitsing weer RA.
- Dit pad 400 m blijven volgen tot einde Goudse Hout, vlak voor ophaalbrug.
- Ophaalbrug over (Korssendijk).
- Nog een ophaalbrug over en na 100 m LA (bordje wandelpad).
- Het pad over het recreatieterrein parallel aan de weg blijven volgen.
- Bij T-splitsing met fietspad RA terug naar de weg.
- Bij einde Korssendijk RA (Ree).
- Bij afslag met ophaalbrug LA (Zoetendijk).
- Bij ophaalbrug aan de rechterhand RD. Hier begint een smal fietspad (nog steeds Zoetendijk).
- Na 500 m meter RA bruggetje over.
- Schuin R weg volgen (Bosmankade).
- Bij T-splitsing RA (Lecksdijk).
- Bij volgende T-splitsing LA over ophaalbrug (Nieuwenbroeksedijk), je volgt hier het Pelgrimspad (wit-rode markeringen).
- Volgende driesprong LA (Oukoopsedijk).
- Bij afslag met bord Driebruggen RD (Wierickepad).
- Zo’n 50 m verderop, aan het eind van de asfaltweg, begint schuin R een voetpad (Kippenkade).
- Aan het eind van de Kippenkade het hek over.
- Op de dijk RA (Prinsendijk).
- Bij kruising met fietspad RD. (Links zie je de Uitkijktoren Wierickewachter, leuk om even boven te kijken.)
- De dijk volgen, diverse hekken over, je passeert een molen (Oukoopse Molen).
- Een paar honderd meter voor de spoorlijn buigt de dijk LA, gevolgd door een kleine knik, daarna weer RA.
- Bij de verharde weg (Negen Viertel) LA, langs het spoor.
- Volg de bocht na 400 m, steek de weg over en aan de overkant RA het fietspad volgen onder het spoor door.
- Meteen na het verlaten van de tunnel LA, paadje met grindstenen.
- Je komt uit op een weg langs het spoor (Poppelendam).
- Na 150 m ga je een brede vaart over (Lange Weidsche Boezem).
- Direct daarna RA (Oostkade).
- Loop schuin R de grasdijk op (de weg zelf loopt naar privéterrein).
- Na een kilometer gaat de grasdijk over in verhard pad. Welkom in Hekendorp.
- Bij T-splitsing RA, Goejanverwelledijk.
- De weg splitst zich hier, hou L aan, het hogergelegen deel. Mocht je toe zijn aan een rustpauze: rechts zie je Uitspanning Goejanverwelle.
- Na 500 m heb je Hekendorp verlaten. Rechts passeer je een vaart. Direct daarna RA richting hek en grasdijk.
- Na 700 m over de grasdijk kom je bij een T-splitsing, hier LA, verharde weg.
- Na 500 m gaat de verharde weg over in een onverhard pad, de Steinse Tiendweg.
- Voetpad zwenkt naar L en R, dit pad nog 2,5 km (dik half uur) blijven volgen. Je zult heel veel overstapjes over hekken passeren.
- Aan het eind van Steinse Tiendweg RA fietspad (rechts weide, links parkachtig landschap).
- Waar het fietspad (Grote Lot) naar links buigt, net vóór de brug, RA, halfverhard pad.
- Op 3-sprong L aanhouden.
- Paadje buigt af naar L, steek daarna via het zelfbedieningspontje het water over.
- Na wat zigzaggen komt het paadje uit bij een breed fietspad (Willenskade), vlak bij een tunneltje onder het spoor door.
- Neem niet het tunneltje, maar het brede onverharde pad daar pal links van.
- Volg de bocht naar L, je komt op een brede grascorridor met een bomenrij links en de spoorlijn rechts.
- Volg deze corridor tot het eind, je gaat via een bruggetje een verkeersweg over (Goverwellesingel).
- Welkom terug bij station Gouda Goverwelle.
Gastenboek
Leuke wandeling met een prima beschrijving, tot aan nr.44. Ik maakte de wandeling op 15 juli en vandaag (11 sept) ben ik speciaal teruggegaan om het in nr.44 genoemde bruggetje te zoeken. Maar het IS ER NIET. Wel geweest; ik ben omgelopen en heb in het bosje aan de overkant van de sloot het pad gevonden waar het bruggetje vroeger op uitkwam, maar er is op die plaats geen bruggetje meer te vinden (op de route: 40 meter voorbij waar van links een zijweggetje bij de/het Grote Lot komt). Wat je nu wel kunt doen om bij het zelfbedieningspontje te… Lees verder »
Dank Tammo. Je bent hiervoor speciaal teruggekomen!
Vanmiddag zelf een kijkje genomen. Bruggetje inderdaad verdwenen en ter plekke krijg ik het gevoel dat het niet meer terug gaat komen.
Ik volg je suggestie om het fietspad nog een stukje te volgen en verderop rechtsaf te slaan. Heb dit aangepast in routebeschrijving en kaartje!
Beste Wessel, graag gedaan. Het is me een eer om iets bij te dragen aan de beschrijving. Iets meer asfalt nu, maar het blijft een prachtige wandeling!
Wij hebben de prachtige route gewandeld rondom de Reeuwijkse plassen. Wat was de routebeschrijving ontzettend goed. Was echt een genot. Dank daarvoor!
Gisteren gelopen. Prachtige wandeling. Wel héél goed opletten, veel bruggetjes en ja, welke is de juiste. Jammer niet echt een goed gedetailleerd duidelijk kaartje c.q. plattegrond erbij.
Dank voor je reactie, Monica.
Het digitale kaartje op deze pagina kun je vergroten/verkleinen met de + en – knopjes aan de rechterkant. En als je je registreert bij Komoot, dan kun je de hele route volgen op je mobiel. Ik kan me indenken dat dat niet meteen voor iedereen duidelijk is. Zal nadenken over de vraag hoe dit te verhelderen.
In ieder geval leuk te horen dat je de route mooi vond.
Gisteren hebben wij deze mooie wandelroute gelopen. Zo te lezen zijn onderstaande reacties al van heel lang geleden. De routebeschrijving is wat ons betreft heel duidelijk. Wel kregen we de indruk dat bij de stukjes net voor en net na de Tiendweg, kaartje en routebeschrijving een klein beetje van elkaar afweken. Maar eigenlijk hadden we die routebeschrijving helemaal niet nodig, het kaartje was superduidelijk. Dank!
Dank voor je reactie, Jelle. Ik heb gisteren de hele route maar weer eens nagelopen en een grondige update gedaan. Je had gelijk. Het kaartje had ik onlangs op 2 punten aangepast, maar de tekst nog niet. Dit is nu opgelost. Een verbeterde route, gelijk ook een geheel nieuw routekaartje en een grondig nagekeken routebeschrijving.
een hele mooie route!
alleen bij punt nr 9 weinig informatie.er is constant de twijfel of je wel op het goede pad zit.
dus zijn wij weer beland bij nr.8 bij de grasdijk en hebben alsnog de gehele route gelopen,
maar dat was zeker de moeite waard
heel veel lol gehad bij het pontje van nr 12.
we lopen deze route zeker nog een keer in een ander jaargetijde
Dank, routebeschrijving is aangepast.
Vandaag, 11 juni 2011 deze route gelopen. Een mooie afwisselende route. Veel asfalt, maar gelukkig ook veel grasdijk en de zeer mooie Kippenkade.
Bij punt 1 net in het Goudse Hout ging het alleen mis: Na het bruggetje komt geen bocht, maar je komt al snel bij een kruising met een geasfalteerd fietspad. Ga rechtdoor op het wandelpad. Hiervoor moet je even een paar meter L over het fietspad. Daarna geldt het stuk tussen haakjes gewoon.Beste Inge, wat betreft punt 1: je hebt helemaal gelijk. Je verbetering is inmiddels verwerkt in de routebeschrijving. Dank!
Gisteren 29-09-2010 bovenstaande prachtige wandelroute gelopen met 11 wandelvriendinnen.
Alles klopte perfect na de verbetering van Piet (zie boven)!
We hadden natuurlijk geweldig weer, maar wat is het Groene Woud mooi en zo tussen de Reeuwijkse plassen lopen geweldig !
Bedankt voor de route.
Wandel-groetjes uit Rijnsburg.
Gisteren dit prachtige stuk ontdekt, vandaag gelopen en gefietst. Geen zwanen gelukkig, alleen maar prachtige natuur en heel veel rust. Heerlijk! We wonen hier al 20 jaar! Nu ja, beter laat dan nooit…
een schitterende wandeling met kleine kanttekening.
bij punt 8 gaat het mis voor wat betreft de 500 meter teruglopen tot de voormalige etc.dat stukje is niet te herkennen zodat de rest mis gaat. een groot stuk hebben moeten lopen over de weg waar auto’s rijden maar…..dan doorlopen naar het centrum van Haastrecht waar de route weer opgepakt kan worden.
het weer werkte mee, veel te zien en erg rustig.
wandeling gemaakt 28 juli 2010.
Dank, routebeschrijving is aangepast.
Prachtige afwisselende wandeling in het Groene Hart.
De punten 7 t/m 12 moeten volgens de tekst van de heer Piet zijn.Dank, is verwerkt.
Zaterdag 31 januari 2009 de tocht gemaakt. Prachtig! Het lijkt mij gewenst de routebeschrijving iets aan te passen. Bij punt 7 de opmerking over die onbewaakte overweg verwijderen; is niet relevant meer. Punt 8 tekst vervangen door: Na 500 m via tunnel onder spoor door en na 300 m RA tot dijk. Hier LA een hek over,de grasdijk blijven volgen. Punt 9: [Inkorting van 2 km: ga hier RD. Deze verharde weg gaat over op de…..enz.] Punt 10: De normale route gaat dus LA. Aan het einde van de grasdijk……….enz. Punt 12:……het pontje over. Voor de tunnel LA een bruggetje… Lees verder »
Vandaag heb ik de route weer eens nagelopen. In de Goudse Hout heb ik een andere route gekozen, die me nog iets gevarieerder en aantrekkelijker lijkt. De rest van de route is hetzelfde gebleven.
Op verschillende punten is de beschrijving aangescherpt. De laatste twee jaar blijkt er veel veranderd. Enkele naambordjes waren inderdaad verplaatst of verdwenen. Hopelijk zijn alle kritiekpunten uit onderstaande reacties opgelost.
Zaterdag de route gelopen over de tiendweg; deze is nu volledig opgeknapt en zeker de moeite van de vele hekjes waard.
De zwanen langs de Kippenkade zitten er nog steeds!
Gelukkig is de onbewaakte spoorwegovergang dicht want daardoor komt je langs de Fuutenlei; een woonhuis ter hoogte van de spoortunnel. Zij hebben sinds enkele weken op za. + zo. (bij mooi weer) hun terras aan het water opengesteld en hebben een uitgebreide kaart! Een toplokatie voor een heerlijke pauze.
Vandaag, 26 april 2008, de route voor de vierde keer gelopen en hij blijft schitterend! LET OP: op dit moment heeft een zwanenstel zich genestelt aan het eind van de kippenkade. Vandaag met angst en beven nog voorbij dit waakzame stel kunnen komen, maar zij stelden dit absoluut niet op prijs! Aangezien zwanen toch wel agressief kunnen zijn en het broedseizoen nog even duurt, lijkt het advies: voorlopig even uit de buurt blijven. Hoe dan te lopen is ons echter niet bekend. Verder lijkt de tiendweg voor een groot gedeelte opgeknapt. Alleen in het midden lijkt er nog gebouwd te… Lees verder »
Mooie wandeling, vandaag gedaan. Ongeveer 4 uur gelopen. Op de dijk, richting de molen, vraagt men om geen hond mee te nemen omdat het vee er van schrikt. Je loopt er tussen de schapen door.
Gerrit Snel heeft deze wandelroute gelopen en een fotoverslag op internet gezet: http://www.gsnel.nl.
Dit lijkt mij een mooie tocht. Mag er overal een hond mee, aangelijnd?
In januari 2007 de route gelopen, we gaan zeker in het voorjaar nog eens terug. De Spoorwegovergang is niet meer te gebruiken.
Goede beschrijving en mooie wandeling.
Leuke wandeling, goed beschreven. Op het laatste de Steinse Groen gemist. Dit is het eerste fietspad rechts vanaf Haastrecht. Genoeg horeca onderweg.