- Luxemburg: wandelroutes en wandelgebieden - 24 januari 2020
- Wandelen in Italië: een introductie - 25 oktober 2019
- Wandelen en fietsen in de Eifel: tips en praktische info - 30 augustus 2019
Goede wandelsokken zijn belangrijker dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Door het opnemen van transpiratievocht houden ze je voeten droog, wat blaren en andere huidirritaties voorkomt. Daarnaast dragen ze bij aan de schokdemping, wat het draagcomfort van je wandelschoenen nog beter maakt. Voor een paar sokken betaal je al gauw een of twee tientjes, maar deze investering verdient zich dubbel en dwars terug. Wat voor soorten sokken zijn er en hoe maak je een goede keuze?
Pasvorm
Een groot pluspunt van wandelsokken in vergelijking met bijvoorbeeld katoenen sportsokken: ze zijn anatomisch gevormd. Een sok die zich naar je voet voegt, zal minder lubberen en uitzakken. Steeds vaker zie je paren met een linker- en een rechtersok, zodat ze nog beter aansluiten bij de vorm van je voeten. Ook zijn wandelsokken tegenwoordig vrijwel allemaal naadloos. Dat voorkomt blaren.
Materialen
Tegenwoordig bestaan wandelsokken vaak uit een combinatie van wol en kunstvezels. Welke combinatie van materialen de beste is? Dat hangt af van jezelf, van het weer en van andere omstandigheden.
Wol, Merinowol en katoen
Wol is als geen ander materiaal in staat om vocht op te nemen. Daardoor blijven je voeten beter droog. Vooral in de zomermaanden is dat een groot voordeel.
Wol heeft ook een nadeel: sommige wandelaars krijgen er eczeem van. In dat geval kan Merinowol uitkomst bieden. Dit irriteert de huid minder dan gewone wol. Houden de klachten aan bij Merinowol, dan is katoen een goede optie. Ook katoen heeft weer wat minpuntjes: het is minder vormvast en het slijt sneller.
Kunstvezels
Deze worden vooral gebruikt om sokken waterafstotend en sneldrogend te maken. Enkele veelgebruikte materialen: polyester, nylon en polypropyleen. Verder komen materialen als elasthaan, lycra en spandex voor om de sok een goede pasvorm te geven. Ook zijn er speciale vezels die zweetlucht tegengaan. Iedere vezel zijn eigen kunstje.
Sommige speciaal voor sokken ontwikkelde materialen zijn gedeponeerd als handelsmerk. Een merknaam die je vaak tegenkomt is CoolMax. Deze vezel is speciaal gemaakt om vocht af te voeren, wat natuurlijk vooral handig is bij warm weer.
Dikte van wandelsokken
Naast het materiaal is de dikte van de sok een belangrijke factor.
Dunne wandelsokken
Worden aanbevolen bij lichte en nauwsluitende wandelschoenen (categorie A) en bij wandelschoenen die goed vocht afvoeren. Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen.
Dikke wandelsokken
Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal.
Het onderscheid tussen dunne en dikke wandelsokken is niet meer dan een globale vuistregel. Je eigen persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk!
Ondertussen zal je wel duidelijk zijn geworden dat het slim is om wandelsokken en wandelschoenen op elkaar af te stemmen. Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Trek dan je wandelsokken aan. En omgekeerd: koop je nieuwe sokken? Vraag in de winkel of je ze mag passen met je wandelschoenen aan.
Tests
Je merkt het al: een wandelsok kiezen is heel persoonlijk. Kijk dus goed naar wat voor schoenen je hebt en in welke omstandigheden je wandelt. En ook heel bepalend voor het maken van een keuze: ben je wel of niet overgevoelig voor wol?
Een persoonlijke keuze dus, maar uit vergelijkende tests van de Consumentenbond en de ANWB komen toch wel een paar algemene conclusies bovendrijven. Allereerst blijken de meeste wandelaars een voorkeur te hebben voor dunne sokken, en dan in het bijzonder met een verdikt voetbed.
Verder blijkt uit die tests dat twee merken het bij veel wandelaars goed doen:
- de Falke TK2 (heren of dames), maar ook de andere Falke-sokken zijn goed, vooral qua pasvorm,
- de Rohner Fibre Light supeR.
Wie het dus echt niet weet: met deze twee wandelsokken zul je niet snel een miskoop doen.
Wandelsokken wassen
Let goed op de wasvoorschriften van je wandelsokken. Veel sokken zijn wel geschikt voor de wasmachine, maar niet voor de droogtrommel. En voor sokken met wol kun je beter het wolwasprogramma gebruiken. Dat voorkomt draaien en schudden, wat de veerkracht van de sokken vermindert.
Video’s over wandelsokken
Waarom wol zo belangrijk is voor wandelsokken:
Gastenboek
Ik lees hier nergens over teensokken. Doordat deze sokken elke teen omsluiten heb ik geen blaren meer. Voorheen had ik vaak blaren aan de zijkanten van mijn tenen. Ik gebruik dunne in de zomer en iets dikkere in de winter.
Goede tip, dank!
Nu zijn er 2021 bamboestokken goed om eens uit teproberen.
Bamboestokken of bamboesokken bedoel je?
Als ik de consumentenbond resultaten lees lees ik niet wat hier geschreven staat hoe komt dit? Deze info heb ik: Conclusie De keuze van een sok is een heel persoonlijke, zo blijkt uit onze test. Wel of geen wol, anatomisch gevormd of niet: het oordeel wisselt van testpersoon tot testpersoon. Maar sommige testuitkomsten zijn eensluidend. De meeste waardering gaat uit naar dunne sokken, liefst met een relatief dik en dus zacht voetbed. De dikke sok lijkt alleen tot z’n recht te komen bij echt koud weer. De vier dunne sokken (Nomad, Bridgedale, Falke en X-Socks) scoren vrijwel gelijk en voldoen… Lees verder »
Dank voor je goede raad
Graag zou ik een staatje willen hebben van de betekenis van Falke sokken. ik heb TK2W, TK5W en TK2, maar weet niet meer waarvoor
Ik krijg zelf bij warm weer na verloop van tijd last van een rode geïrriteerde huid op de plek waar de sokken zitten. Wat is het advies voor wat betreft het materiaal van de sokken? Mijn laatste gekochte sokken zijn de Falke PK2 Wool, en hiermee heb ik dus ook dit probleem. In de winkel gaven ze het advies om eventueel talkpoeder te gebruiken (nog niet gedaan overigens).
Binnenkort ga ik een vierdaagse lopen, en mocht het warm weer worden, dan voorzie ik problemen.
Graag advies.
Dank, Stefan
Is het verstandig om twee paar sokken te dragen, namelijk één paar van een of andere kunststof die geen vocht opneemt en het vocht doorlaat naar de tweede sok die dan bijvoorbeeld van wol zou moeten zijn? Graag je advies hierover en wat voor sok dat dan zou moeten zijn. En heb jij ook ervaringen met Gehwohl?
Beste Wim, Volgens mij heb je nog steeds geen antwoord. Wat ik nog wel eens doe is dat ik met de wollen dunne sokken van Falke begin en halverwege de koele en dunne sokken van Falke verderga. Ook heb ik sokken van merinowol van het merk Smartwool. Ook een fijne sok maar ik ben er wel achter dat het heel persoonlijk is. Je hebt het over Gehwohl, maar je voeten met Kamferspiritus inwrijven is ook een prima optie. groet Hans
Beste Wim, wat ik nog wel eens doe is dat ik met de wollen dunne sokken van Falke begin en halverwege de koele en dunne sokken van Falke verderga. Ook heb ik sokken van merinowol van het merk Smartwool. Ook een fijne sok maar ik ben er wel achter dat het heel persoonlijk is. Je hebt het over Gehwohl, maar je voeten met Kamferspiritus inwrijven is ook een prima optie.
Ik ben op zoek naar Dachstein wandelsokken.
HELP!(10 mei 2013)
Nu toch weer ernstige rode uitslag rond beide enkels en onderbenen na 23km wandelen gisteren.
En dat met mijn ouwe trouwe Silverbuck Coolmax links/rechts sokken. Niet eerder van deze sokken zo ernstig last gehad.
Hoeveel goede nieuwe sokken ik al heb moeten weggooien omdat ze meteen uitslag opwekten, ik weet het zo langzamerhand niet meer.
Wie weet raad? katoen proberen?
Ondersokje? (zijn die er zonder naden?)
Weer aan het begin van een lange tocht mijn spullen nagekeken. Sokken gekocht bij Decathlon, de nieuwe vestiging in Best. Hebben eigen merk behoorlijke sortering met duidelijke informatie tegen redelijke prijs. Ben er tevreden over, immers de beste sok bestaat niet.
Linkse-rechtse sok is niet praktisch als je in het donker aankleedt, of je bril nodig hebt.
Ik zweer bij soken die niet links rechts zijn.
Niets zo erg als in een klein tentje met te weinig licht ’s morgens de verkeerde sok aan de verkeerde voet te doen
Ik gebruik vooral sokken van Falke. Ik draag eigenlijk niets anders, ook bij dagelijks gebruik.
Ik heb sommige paren al zeker 10 jaar en ze zijn nog prima. De prijs daarmee vergelijkend, zijn “gewone” sokken veel duurder…..
De puur wollen sokken (walkie) sleten al wel sneller, omdat die weinig elastisch is.
Wildebeast sokken: dunner, maar ook zeer comfotabel. Te koop bij Perry.
Wandelsokken bij de Albert Heyn gekocht (ik vermoed een opkoop partij). De boord it wellicht iets te strak, maar is verder prima.
ik heb allerlei sokken geprobeerd, falke, anwb, enz maar uiteindelijk ben ik op bridgedale uitgekomen is erg sterk doe er dik ander half jaar mee en heb nooit blaren en ik draag ze elke dag behalve in de zomer dan slijt ik mijn falke en anwb af.
Wij zweren bij X soks (silver). Prima steun, koel maar moeilijk verkrijgbaar. En Röhner laatste zeer snel op de tenen versleten). Voeten gaan bij beide niet branden.
Ook ik loop tegenwoordig (al drie jaar nu) op wandelsokken van de HEMA. Trekkingsokken met een wolmengsel, 4 euro 95 (in de aanbieding 4 euro per paar). Ik loop er zomer en winter op. Tijdens werkzaamheden in natte, koude graslanden, draag ik twee paar overelkaar heen in mijn rubberen laarzen. Na jaren van uitproberen en koude voeten, heb ik op deze manier tegenwoordig altijd lekkere warme voeten. Alleen met het wassen is het even opletten dat ze niet krimpen. Nu was ik ze koud op een wolwasprogramma in de machine.
Tja, ik heb eerst ook Falke sokken gebruikt. Daarna ook Bridgedale en Smamtwool. Vrij prijzig allemaal.
Nu gebruik ik vooral de trekking-sokken van de HEMA en die doen het ook uitstekend. Daarnaast gebruik ik legersokken, nieuw gekocht bij de Dump.
Al jaren loop ik met Falke TK2 of TK3 zonder problemen, wel slijtage. Toevallig eind aug. 2 paar trekking sokken gekocht bij Xenos voor € 6. Sokken iets dunner. Gelopen van Périgueux naar Burgos (ruim 650 km) met deze 2 paar sokken, ook zonder enig probleem. Elke dag 1 paar gewassen. Nauwelijks slijtage zichtbaar. Wel moeilijker klitten e.d uit te peuteren.
Al jaren gebruik ik de sokken van Falke. De laatste 2 jaar de sokken Falke TK2. Zitten prettig, de boorden knellen niet en zijn ook naar 2 dagen gebruik nog steeds als nieuw.
Tussendoor gebruik gemaakt van Coolmex Kossen, deze dunne kousen glijden voordurend onder je voeten. Voelen na een tijdje warm aan.
Daarom ben ik over gestapt op Falke TK2.