Wessel Zweers
Laatste berichten van Wessel Zweers (alles zien)

Over weinig buitensportartikelen ben ik in de loop der jaren zo van mening veranderd als wandelstokken. Ooit vond ik ze overbodig, inmiddels kan ik niet meer zonder. Zeker met bergwandelen.

Waar hebben we het over?

Wandelstokken heb je in soorten en maten. Deze pagina gaat niet over houten stokken waar pelgrims in vroeger tijden mee liepen, maar over telescopisch uitschuifbare stokken, gemaakt van aluminium of ander metaal. Ze zijn vooral bedoeld voor wandeltrektochten, bergwandelingen en huttentochten. Qua materiaal en gebruik hebben ze veel weg van nordic walking-stokken, maar er zijn verschillen.

Voordelen van wandelstokken

Fijn voor je knieën

Het belangrijkste voordeel van wandelstokken is dat je knieën minder worden belast. De schattingen variëren van 10 tot 30% minder belasting. Mijn eigen ervaring: zonder wandelstokken kreeg ik vroeger tijdens huttentochten en stevige trekkings vroeg of laat altijd knieklachten, vooral bij lange afdalingen. Met wandelstokken was dat in één keer over.

Beter evenwicht

Niets aan toe te voegen. Zeker bij een zware rugzak dragen wandelstokken bij aan een prettige ritme en meer stabiliteit bij het lopen. Ook het oversteken van riviertjes, met gladde stenen op de bodem, wordt minder riskant.

Schouders en rug

Nog een persoonlijke ervaring. Bij stevige rugzaktrekkings wilde ik vroeger nog weleens last krijgen van stijfheid en rug en schouders. Ook dat was meteen over met wandelstokken. Vooral ‘s nachts slaap ik beter.

Geen dikke vingers meer

Veel wandelaars kennen het wel: bij lange tochten kun je op den duur stijve vingers krijgen. Dit heeft simpelweg met bloedsomloop en zwaartekracht te maken. Niet ernstig, hooguit soms een beetje hinderlijk. Als je met wandelstokken loopt, dan blijven je onderarmen horizontaal. Het bloed kan dan gemakkelijker terugstromen naar je romp.

En de nadelen

Blijven haken

In berggebieden met veel rotsen loop je het risico dat je met je wandelstok tussen twee rotsblokken blijft haken. Ben je hierop niet bedacht, dan kun je zomaar onderuit gaan. Om dit te voorkomen pak ik in rotsgebieden mijn stokken ongeveer halverwege vast en draag ik ze horizontaal, zodat ze niet meer de grond raken. Dan maar even een stukje geen stokken gebruiken.

Getik

Op verharde paden kun je duidelijk het getik van wandelstokken met harde punten horen. Ik weet uit eigen ervaring dat medewandelaars dat tikken lang niet altijd prettig vinden. Oplossing: tijdens het wandelen ruime afstand houden (niet zo heel gezellig), of in een buitensportzaak rubberen doppen kopen.

Smalle richels, klettersteigen en moeilijke passages

Als het terrein te grillig wordt om met normale tred te lopen, dan heeft het gebruik van een wandelstok weinig zin meer. Sterker nog, ze zijn dan alleen maar ballast, en je krijgt er een complicatie bij: ze kunnen in de weg gaan zitten.

Wandelstokken afstellen

Ik zou alleen wandelstokken kopen die telescopisch te verstellen zijn. Dat houdt in dat een stok uit 2 of 3 delen bestaat, die deels over elkaar heen schuiven. Maar dan moet je wel weten hoe hoog je ze moet instellen. Vuistregels:

  • Zorg ervoor dat je onderarmen precies horizontaal zijn als je je stokken vasthoudt.
  • Bij stijgen: maak ze iets korter (5-10 cm).
  • Bij dalen: maak ze iets langer (5-10 cm).

Hoe loop je met wandelstokken?

In de praktijk wijst zich dat meestal vanzelf. Toch zie ik weleens wandelaars ze op een verkeerde manier gebruiken. De beste manier is kruiselings: de rechterstok en je linkervoet tegelijker naar voren zetten, idem voor linkerstok en rechtervoet.

Kooptips

Goede merken

De bekendste (maar niet de enige):

2 of 3 delen

Stokken die uit 3 delen bestaan, zijn doorgaans kleiner in te schuiven. Handig in het openbaar vervoer.

Handvat

Rubber of kurk ligt doorgaans lekkerder in de hand dan plastic. Zelf heb ik wel Levi-stokken met plastic handvatten. Ooit 25 jaar geleden gekocht. Die wandelstokken willen maar niet kapot, dus ja, de iets minder comfortabele plastic handvatten neem ik maar voor lief.

Extra lussen

De meeste wandelstokken hebben extra lussen. De meningen zijn erover verdeeld. Zelf vind ik ze wel erg handig. Als je je handen door de lussen steekt, hoef je namelijk minder stevig het handvat vast te pakken. Dankzij de lussen vallen die stokken nooit uit je handen. Maar in rotsachtig terrein loop je wel het risico dat zo’n stok blijft haken tussen twee rotsblokken. Als je dan valt, kan zo’n stok juist averechts werken. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de handvatten vast te pakken, maar niet door de lussen heen.

Wandelstokken in het vliegtuig

Mag je je wandelstokken wel of niet meenemen bij vliegreizen? En dan als handbagage of ruimbagage? Dat blijkt per vliegmaatschappij te verschillen. Handig om vooraf te informeren, voordat je bij vertrek je ruimbagage afgeeft bij de balie.

Hou er wel rekening mee dat ook vliegmaatschappijen het niet altijd precies weten. Een persoonlijke ervaring: ik vloog in 2020 met Transavia naar La Palma voor een weekje wandelen. Transavia informeerde me keurig dat ik mijn wandelstokken als handbagage mocht meenemen. Aldus geschiedde op de heenreis. Maar bij de terugreis kreeg ik op het vliegveld van La Palma opeens te horen dat die wandelstokken alleen als ruimbagage mee mochten. Met enige moeite kreeg ik die in mijn weekendtas gepropt, anders had ik nog moeten bijbetalen.